Tutaj opisałem to co znalazłem w ETKA
Zmieniajcie gumki :-) Nowe robią różnicę! Navigatory w O1
Zwiń
X
-
Zmieniajcie gumki :-) Nowe robią różnicę! Navigatory w O1
Do tej porty opony traktowałem, przyznaje sie bez bicia, jak od macochy... bierznik byl znośny to jeździłem.
I tak z przodu chyba 5 letnie Barumy (letnie, chyba bravuris) - juz ciut
dojechane a z tylu 14 letnie (jeszcze stary DOT 3 cyfrowy!) goodyear, letnie :O)
Przednie lekko popękane, tylnie już dość mocno wizualnie "nie teges" ale powietrze trzymały. Na tym komplecie jedzilem cały rok, w zimie w sumie ruszalem jak maluch spod świateł.
Jakiś czas temu kupiłem w oponego 4 nowe (tegoroczne) Navigatory. Przy okazji sa sklepy ktore mialy te same rocznikowo taniej (ale w oponeo placilem Alior Sync wiec -5% wyszlo lepiej). Teraz je wymienilem, na razie ujechalem nie wiele ale co stwierdzam auto zyskalo na komforcie, wyczuwalnie!
Poprzedni zestaw huczał, tylnie staruchy szczególnie (zastanawiałem się czy to nie łożysko?) a na nowym zestawie jest ciszej znacznie i lepiej tlumi wyboje to pewne!
Ludzie pisali ze troche glosne powyzej 120km/h ale dla mnie sa OK bo cichsze niz poprzednie stare rupiecie na kolach. Nie mam porownania z nowym kompletem cichych opon (sa w klasie A nawet, te debicie chyba C wiec glosniejsze). Swiadomie nie kupowalem letnich po raz kolejny, zobaczymy jak na tych bedzie. O1 i tak nie jest autem luksusowym wiec moze to powietrze szumi, moze opony kij wie. Wazne ze jest duza roznica na korzysc nowych.
Lepiej tani laczek i wymieniac co kilka lat niz dojezdzac stare trupy twarde
jak kostka granitowa! Tocze sie w 90% po miescie, roznicy przy predkosci miejskiej nie beda robic! Na zimie nie musze zmieniac, wiecej w kieszeni...
Mam juz na nich 120km a nadal maja wloski, myslalem ze szybciej sie zetra. Za opony dalem 750 zl, 40 przekladka na nowe. Zastanawiam sie po jakim czasie te sie tak zestarzeja ze zaczna byc glosne i wkurzajace? Do Navigatorow nikogo nie namawiam szczegolnie a bardziej do zmiany starszych opon na nowe, pomimo tego ze jeszcze bieznika maja troche - na pewno sa twarde i halasuja.
PS
Ktos wie jakie sa realnie roznice miedzy oporami toczenia w klasie A a C? Te nawigatory d... nie urywaja jesli chodzi o ekonomie jazdy i hamowanie ale realnie jakiego rzedu sa to wartosci? 1% spalania np by nie robilo zadnej roznicy prawie, 10% moze byc nie realne? Droge hamowania lepiej ocenic ale tez nie wiem jaka jest roznica miedzy klasami hamowania w metrach?+LPG Elpigaz IV gen :-)
-
-
10 do setki na dzis to chyba szał nie jest... tak czy siak jest z gazem wiec ok 115 koni troche tez zdechlo bo auto leciwe a kierowca im starszy tym rrozsadniejszy choc jeszcze nie kapelusznik.
Popiolem sypie glowe jak pisalem mea culpa... tym aspektem jak starosc gumy sie nie interesowalem (edukuje zbłąkanych!), kontrolowalem tylko stan bieznika. Kontrole coroczne w ogole opon NIE sprawdzaja! Maja to gdzies i prawo nie wymaga czy "na oko"? Tak czy siak bieznik moze byc np 5mm ale opona stara i twarda.... DOT powinni sprawdzac i 5latki juz odpuszczac. Starocie mialem na tyl. Zobaczymy ile navigator posłużą.
No i czy ktoś wie jakie różnice procentowe przypadają na klasy zużycia przez opone paliwa (tj opory toczenia dokładnie)? Navigatorki nie sa elitarne pod tym wzgledem ALE nie sadze by przez kilka lat opory toczenia mniejsze zapewnily mi np 50% zwrot kosztu opon itd+LPG Elpigaz IV gen :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pepiczekKontrole coroczne w ogole opon NIE sprawdzaja! Maja to gdzies i prawo nie wymaga czy "na oko"?
Zamieszczone przez pepiczekTak czy siak bieznik moze byc np 5mm ale opona stara i twarda.... DOT powinni sprawdzac i 5latki juz odpuszczac.
ps. na tych Navigatorach nie szalej są tylko do 190km/h ;-)
Komentarz
-
-
[quote="crom.de"]Zamieszczone przez pepiczekps. na tych Navigatorach nie szalej są tylko do 190km/h ;-)
Wiecej nie probuje. Jeszcze raz podsumowuje - nie napisalem byscie sie smiali ale by kazdy sobie opone sprawdzil, zmiana na nowe ROBI roznice (mniejszy halas, nic nie huczy, wiekszy komfort a na pewno bezpieczenstwo).
Co jeszcze dodam - bede nakladal dosc czesto maseczke z lidla do opon, zobaczymy czy bedzie pekac opona czy nie. Problem jak nakladac to od wewnetrznej strony, pewnie skonczy sie na zewnetrznej tylko (w sumie na UV najbardziej narazona). Pozdrawiam.+LPG Elpigaz IV gen :-)
Komentarz
-
Komentarz